Gražinos Bogdanskienės tinklaraštis

Pasaulyje vidutiniškai gimsta apie 12 porų dvynių iš 1000 gimdymų. Žinoma, šis procentas skirtingose šalyse skiriasi, pavyzdžiui, Didžiojoje Britanijoje apie 15, o JAV – apie 34 dvynius iš 1000 gimdymų.

Kliūtys pagalbiniam apvaisinimui: vyresnės nei 42-ejų moterys kompensacijos negali gauti, o SAM pokyčių nenumato

Pernai Lietuvoje buvo atliktos 2285-ios pagalbinio apvaisinimo procedūros, iš kurių dalį finansavo valstybė. Dėl procedūros nekompensavimo vyresnėms nei 42-ejų moterims lygių galimybių kontrolierė gavo skundą ir nustatė, kad tokia finansavimo tvarka yra diskriminacinė. Ginekologai tikina, esą tokia amžiaus riba pasirinkta neatsitiktinai, bet pripažįsta, jog pagrindiniu rodikliu galėtų būti ne amžius, o sveikatos tyrimų rezultatai. Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) pokyčių nenumato.

Šiuolaikiniai medicinos laimėjimai leidžia atsukti vaisingumo laikrodį atgal. Kiaušidžių atjauninimas – tai proveržis, atvertęs naują puslapį vaisingumo gydymo srityje – taikant šį metodą pasitelkiami pačios moters organizmo resursai. Po gydomosios procedūros, kurios metu naudojama tik pačios moters trombocitais praturtinta kraujo plazma (PRP), ji gali pastoti natūraliai.Daugiau apie tai pasakoja nevaisingumo gydymo pradininkė Lietuvoje, akušerė-ginekologė Gražina Bogdanskienė.

Pagalbinio apvaisinimo įstatymas – daug aistrų ir diskusijų kėlęs teisės aktas, kuris buvo vetuotas ir koreguojamas dar neįsigaliojęs. Šiandien galioja vadinamoji liberalioji versija, kurioje leista neriboti sukuriamų embrionų skaičiaus, taip pat lytinių ląstelių donorystė ir išankstinė embriono diagnostika.

Šiandien nevaisingumas nėra tabu, liga nėra slepiama, apie ją kalbama atvirai. Taip pat atgyvenęs yra mitas, kad dėl nevaisingumo visada kalta moteris. Šiandien nevaisingumas yra apibrėžiamas kaip liga ir žinoma, kad vyrų ir moterų sveikatos sutrikimų sukeltas nevaisingumas pasiskirstęs vienodai ir sudaro po 35 proc., 20 proc. atvejų ligą lemia abiejų partnerių vaisingumo sutrikimai ir 10 proc. lieka neaiškios kilmės.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dėl vaisingumo sutrikimų kas penkta vaisingo amžiaus pora negali susilaukti vaikų be sveikatos priežiūros specialistų. Mūsų šalyje oficialaus nevaisingumo registro nėra. Tačiau, pagalbinio apvaisinimo srityje dirbančių specialistų teigimu, Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų porų, ir kasmet jų padaugėja dviem tūkstančiais.

Šiandien mes galime atsukti vaisingumo laikrodį atgal moterims, kenčiančioms dėl ankstyvo kiaušidžių išsekimo.

Revoliucingas proveržis atvertęs visiškai naują puslapį vaisingumo gydymo srityje, naudojant pažangiausias technologijas bei pačios moters organizmo resursus.

Pastokite natūraliai po gydomosios procedūros, kurios metu naudojama tik Jūsų pačių trombocitais praturtinta kraujo plazma (PRP).  Procedūras atliekame ir Kaune, klinikoje "Motina ir vaikas".

Tiek Lietuvoje, tiek pasaulyje poros vis dažniau susiduria su sunkumais siekiant susilaukti vaikų. Tam įtakos turi daugybė veiksnių: genai, įtemptas gyvenimo būdas ar sveikatos problemos.
Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas