Gražinos Bogdanskienės tinklaraštis

Pagalbinio apvaisinimo įstatymas – daug aistrų ir diskusijų kėlęs teisės aktas, kuris buvo vetuotas ir koreguojamas dar neįsigaliojęs. Šiandien galioja vadinamoji liberalioji versija, kurioje leista neriboti sukuriamų embrionų skaičiaus, taip pat lytinių ląstelių donorystė ir išankstinė embriono diagnostika.

Šiandien nevaisingumas nėra tabu, liga nėra slepiama, apie ją kalbama atvirai. Taip pat atgyvenęs yra mitas, kad dėl nevaisingumo visada kalta moteris. Šiandien nevaisingumas yra apibrėžiamas kaip liga ir žinoma, kad vyrų ir moterų sveikatos sutrikimų sukeltas nevaisingumas pasiskirstęs vienodai ir sudaro po 35 proc., 20 proc. atvejų ligą lemia abiejų partnerių vaisingumo sutrikimai ir 10 proc. lieka neaiškios kilmės.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dėl vaisingumo sutrikimų kas penkta vaisingo amžiaus pora negali susilaukti vaikų be sveikatos priežiūros specialistų. Mūsų šalyje oficialaus nevaisingumo registro nėra. Tačiau, pagalbinio apvaisinimo srityje dirbančių specialistų teigimu, Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų porų, ir kasmet jų padaugėja dviem tūkstančiais.

Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas