Ar galima dėl šalčio tapti nevaisinga?

Praėjus mėnesiui po Naujųjų metų, gydytojai ginekologai turi koreguoti linksmybių šaltyje pasekmes. Pasak gydytojos ginekologės Gražinos Bogdanskienės, užteko vos kelių valandų pabuvimo šaltame ore apsirengus per lengvai, kad išsivystytų gimdos ar gimdos priedų uždegimas. „Ši būklė yra itin pavojinga, nes grasina moters vaisingumui“, - sako medikė.

 

Naujametinis scenarijus

Naujametinį vakarą dažna moteris buvo apsirengusi lengvais rūbais, apsiavusi bateliais, įkaitusi nuo šokių, kalbų ir alkoholio. Gydytoja ginekologė, Vaisingumo klinikos vadovė Gražina Bogdanskienė sako, jog užteko porą valandų pabūti lauke per šaltį su trumpu sijonu ir lengvais aukštakulniais (rizikingiausia visam organizmui yra atšalti kojas), kad organizmo atsparumas kristų.

„Aišku, visų imuninės sistemos skirtingos, tačiau įvertinus, kad tai pats žiemos vidurys, vidutiniškai kas antro žmogaus imunitetas yra pasilpęs. Ir tiek tikrai pakako, kad įvairios mūsų organizmuose esančios bakterijos suaktyvėtų. Jau visą mėnesį mes stebime didesnius srautus pacienčių. Dažnai jų diagnozuojame bakterinį uždegimą, neretai būna nustatomas gimdos ar gimdos priedų uždegimas“, - sako gydytoja.

 

Linksmybių lauke pasekmės

G. Bogdanskienės vaisingumo centro specialistai atkreipia dėmesį, kad po Naujųjų metų paaktyvėjo besikreipiančiųjų moterų, josįvardija tokius nusiskundimus:

  • Pilvo skausmas,
  • Temperatūra,
  • Padaugėja išskyrų,
  • Kartais būna menstruacinio ciklo sutrikimas.

 

Būtent išskyrų pokyčiai ir menstruacinio ciklo sutrikimai dažniausia atveda moteris pas ginekologus. Pilvo skausmus ir pakilusią temperatūrą (šie simptomai užsitęsia vos kelias dienas) moterys nėra linkusios sieti su ginekologinėmis ligomis.

„Moterys kreipiasi išsigandusios, kad gal tai lytiniu keliu plintanti infekcija, nes gal kažkas rizikingo įvyko Naujųjų metų naktį, tačiau tai nėra lytiniu keliu plintanti infekcija, o žiemos oro padiktuoti dalykai. Šaltas oras, ilgas buvimas šaltame ore yra tie rizikos faktoriai, kurie paūmino uždegimą“, - sako daktarė G. Bogdanskienė.

Kiekvienas uždegimas gali turėti dvi pradžias, jį gali sukelti lytiniu keliu arba ne lytiniu keliu plintanti bakterija. „Makštyje ar gimdos kaklelyje visada yra bakterijų, kurios esant geram organizmo atsparumui, geram imunitetui ten gali būti ir jokių neigiamų reiškinių nesukelia. Kritus organizmo atsparumui tos bakterijos „pakelia galvą“ ir joms suaktyvėjus ima vystytis uždegimas. Tokiais atvejais mes dažniausiai diagnozuojame ūminio gimdos priedų uždegimą arba lėtinio uždegimo paūmėjimą. Šie uždegimai pasireiškia būtent dėl organizmo peršalimo ir atsparumo sumažėjimo“, - sako medikė.

 

Gyvenimas tarp bakterijų

Tokias bakterijas kaip chlamidijos ar ureaplazmos (jos dažniausiai plinta lytiniu keliu) dažnas iš mūsų turi savo organizme. Jos moters gimdos kaklelyje gali užsilikti daugybę metų jeigu moteris kada nors yra sirgusi lytiniu keliu plintančia infekcija.

Daugybę metų galima su jomis gyventi ir net neįtarti, kad jos yra. „Moterys puikiausiai pastoja, pagimdo ir toliau su tomis bakterijomsi gyvena. Tačiau užtenka kažkokių nepalankių išorės veiksnių, jeigu tik krenta organizmo atsparumas, paprastai sakant, prastėja imuninė sistema, bakterijos tampa aktyvesnės ir imasi veikti“, - sako gydytoja ginekologė G. Bogdanskienė.

Jeigu moteris niekada nėra sirgusi lytiniu keliu plintančia infekcija, uždegimą jos lytinėje sistemoje gali sukelti kitos bakterijos, pavyzdžiui, streptokokas ar stafilokokas.

 

Būklės grėsmingumas

Paklausta, ar anksčiau paminėtos diagnozės yra grėsmingos, gydytoja G. Bogdanskienė atsakė, jog labai grėsmingos. Specialistė išsamiai aiškina, kodėl nereikėtų numoti ranka į simptomus, kurie atsirado sausio mėnesį:

„Ūmus gimdos ar gimdos priedų uždegimas jei jis nėra gydomas, gali komplikuotis. Natūraliai kiaušintakiuose bakterijų neturi būti, jos yra makštyje ir gimdos kaklelyje. Jeigu bakterija pakliūna į kiaušintakį, vadinasi, organizmo atsparumas kritęs ir bakterijos iš makšties sugebėjo nukeliauti į kiaušintakį. Kiaušintakyje bakterija sukelia ūmų uždegimą. Jeigu uždegimas nebus gydomas, bakterijos gali išplisti į pilvo ertmę ir sukelti pilvaplėvės uždegimą, peritonitą. Tada reikia kuo skubiau operacinio gydymo. Negydomas uždegimas kartais praeina savaime, tačiau lieka pasekmės: sąaugos mažajame dubenyje arba kiaušintakių užakimas.

Organizmas visada kovoja ir uždegimą kiaušidės taip pat bando apriboti. Jeigu įsivaizduosime, kad kiaušintakis turi tokius tarsi pirštelius, tai esant uždegimui, tie piršteliai susijungia ir užsidaro kaip gėlės žiedas. Jie stengiasi, kad bakterijos nepakliūtų iš kiaušintakio į pilvo ertmę. Tada neišvengiame pasekmių – kiaušintakių užakimo ir nevaisingumo. Užakus kiaušintakiui turime sudėtingą situaciją, ypač jeigu moteris nori pastoti. Iš visų nevaisingumo priežasčių, kurios priklauso nuo moters, apie 30 proc. priežasčių sudaro kiaušintakių nepratekamumas. Jis išsivysto po kiaušintakių uždegimo. Esant kiaušintakių uždegimui lieka vienintelis gydymo būdas, jeigu norima pastoti, tai dirbtinis apvaisinimas.“

 

Patarimas

Pasak gydytojos ginekologės G. Bogdanskienės, nustačius susirgimą ankstyvoje stadijoje galima taikyti įvairius gydymo būdus ir anksčiau aprašytų situacijų išvengti. Tad svarbiausia, vaizdžiai sakant, nepravaikščioti ligos iki kritinės situacijos, kai reikia operuoti arba jau būna išsivystęs nevaisingumas.

„Raginu moteris rūpintis savo sveikata ir kartą per metus lankytis pas gydytoją. Jeigu yra nors kokie skundai, reikia kreiptis nedelsiant. Moterys (nuo 18 iki 50 m.) labai turėtų susirūpinti jeigu jaučia pilvo skausmą, yra pakilusi temperatūra, padaugėja išskyrų ar sutriko menstruacinis ciklas. Kreipkitės konsultacijai pas gydytoją ginekologą nieko nelaukdamos“, - ragina med. dr. Gražina Bogdanskienė.

 

 

 

 

Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas