Nuo ko priklauso pagalbinio apvaisinimo procedūros sėkmė?

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, dėl vaisingumo sutrikimų kas penkta vaisingo amžiaus pora negali susilaukti vaikų be sveikatos priežiūros specialistų. Mūsų šalyje oficialaus nevaisingumo registro nėra. Tačiau, pagalbinio apvaisinimo srityje dirbančių specialistų teigimu, Lietuvoje yra apie 50 tūkst. nevaisingų porų, ir kasmet jų padaugėja dviem tūkstančiais.

seima

Yra įvairių nevaisingumo gydymo metodų. Kai nė vienas jų nepadeda arba kai yra rizika palikuonims perduoti didelę negalią sukeliančią ligą, gali būti atliekama pagalbinio apvaisinimo procedūra. Deja, iš pirmo karto ji pavyksta nedažnai. Iš 632 moterų, kurioms, įsigaliojus Pagalbinio apvaisinimo įstatymui, nuo praėjusių metų balandžio iki šių metų balandžio ši pagalba buvo suteikta nemokamai, 40 laimingai susilaukė vaikučių. Kas lemia procedūros sėkmę? Kalbamės su pagalbinio apvaisinimo Lietuvoje pradininke gydytoja ginekologe Gražina Bogdanskiene.

Gerb. daktare, Jūsų patirtis pagalbinio apvaisinimo srityje didžiulė – esate pirmoji, įkūrusi tokią kliniką dar 1997-aisiais. Šiandien jūsų darbo dėka gimė daugiau kaip 4 tūkst. vaikų, o pirmosios dvynukės jau sulaukė 24 metų. Prašome pasidalyti patirtimi, nuo ko priklauso pagalbinio apvaisinimo procedūros sėkmė, kiek įtakos turi poros sveikatos būklė, persirgtos ligos, kiek psichologinis nusiteikimas, psichikos sveikata.

Be abejo, procedūros sėkmė priklauso nuo daugelio veiksnių. Įtakos turi ir poros fizinė sveikata, ir psichologinis nusiteikimas. Visų specialybių medikai kalba apie itin neigiamą patiriamo streso ir įtampos poveikį sveikatai. Iš praktikos galiu pasakyti, kad nėra reti atvejai, kai į kliniką besikreipiančiai porai pakanka sureguliuoti gyvenimo būdą, daugiau dėmesio skirti atsipalaidavimui, poilsiui, ir įvyksta stebuklas – moteris pastoja. Neretai taip nutinka atostogaujant.

Vaisingumui svarbios moters ir vyro persirgtos ligos. Svarbiausia yra kiaušialąsčių ir spermatozoidų kokybė, o tai dažnai lemia amžius. Taigi kuo pora jaunesnė, tuo geriau. Todėl džiugu, kad vis daugiau kreipiasi jaunesnių moterų, kad poros ieško sprendimo pas specialistus, o ne laukia dešimtmečius. Pastojimo sėkmė priklauso ir nuo moters svorio – lieknų moterų hormonų apykaita geresnė. Todėl prieš pagalbinio apvaisinimo procedūrą apkūnioms moterims rekomenduojama mesti svorio. Be galo svarbi ir psichologinė būsena. Dažnai prieš pagalbinio apvaisinimo procedūrą poros jau būna praėjusios ne vienerius metus trunkantį nevaisingumo gydymo kelią, išbandžiusios kitus metodus. Ir visus tuos 3, 5, 8, 10 metų ar daugiau kiekvieną kartą prieš naują procedūrą atsirandanti viltis žlugdavo. Šie skausmingi išgyvenimai – tarsi atvira, nuolat atsinaujinanti žaizda. Besikartojantys emociniai praradimai neretai gali išprovokuoti depresiją. Kai pakartotinės pastangos bevaisės, mažėja savęs vertinimas. Stresą, emocinį išsekimą gali kelti ne tik nesėkmingi bandymai susilaukti vaikelio, bet ir pats gydymo procesas. Nevaisingumas – tai liga, kuria serga abu partneriai, nepaisant to, kad, galbūt, priežastis slypi vieno iš jų organizme. Taigi ir gydymo kelią turi įveikti abu – ir jame be galo svarbus vyro vaidmuo.

 Taigi, pagalbinio apvaisinimo sėkmė priklauso nuo poros fizinės ir psichinės sveikatos, nusiteikimo, galimybių. Kita dedamoji – gydytojas. Kuo svarbi gydytojo patirtis?

Gydytojo patirtis svarbi, nes pagalbinis apvaisinimas – tai procedūra, reikalaujanti ne tik modernios laboratorijos, bet ir aukštos kvalifikacijos specialistų. Aukštos technologijos, šiuolaikinė įranga – didelis pasiekimas, tačiau be kvalifikuoto specialisto jos yra nieko vertos. Taigi, atliekant pagalbinį apvaisinimą, sėkmę lemia daug sudedamųjų dalių – ir tinkamai parinkti vaistai, jų dozės, ir atsakingas bei kvalifikuotas embriologo ir ginekologo darbas, ir kokybiškos priemonės bei visos laboratorijos įranga.

Gerai žinome, kad mediko profesija reikalauja ne tik nuolatinio žinių atnaujinimo, bet ir įgūdžių, kurie tobulėja įgaunant patirties. Šioje srityje dirbu nuo 1993 m., esame vaisingumo pradininkai Lietuvoje. Vaisingumo centro laboratorija buvo įsteigiau vėliau, kai sukaupiau pakankamai patirties, – ji pradėjo veikti 1997 m. sausio 7 d. Taigi jau daugiau kaip 20 metų sėkmingai taikome nevaisingumo tyrimo ir gydymo schemas, atitinkančias Vakarų Europos šalių standartus. Mūsų specialistai nuolat kelia kvalifikaciją garsiausiose užsienio šalių vaisingumo ir pagalbinio apvaisinimo klinikose: Belgijoje, Didžiojoje Britanijoje, Danijoje, Graikijoje, Italijoje, JAV, Olandijoje, Portugalijoje, Prancūzijoje, Suomijoje, Švedijoje, Vokietijoje.

Nuolat giliname savo žinias ir naujausius mokslo pasiekimus taikome praktiškai, o visos naujovės skirtos tam, kad kiekviena pora galėtų susilaukti sveiko vaikelio. 2000 m. pirmą kartą atlikome mikromanipuliacinės IVF (apvaisinimas mėgintuvėlyje) procedūros intracitoplazminę spermatozoido injekciją į kiaušialąstę (ICSI). Pacientų poroms šis būdas buvo bene vienintelė galimybė susilaukti vaikų. Šiandien atliekame tokias naujausias procedūras, kaip vitrifikacija – greitas embrionų, kiaušialąsčių šaldymas, leidžiantis jas išlaikyti ilgą laiką, PICSI – fiziologiškai atrinktų spermatozoidų intracitoplazminė injekcija, kai atrenkami tik subrendę ir pajėgūs atlikti savo fiziologinę funkciją spermatozoidai, naudojame specialias terpes, vadinamuosius „embrionų klijus“, gerinančius embriono implantaciją, ir kt.

 Dar viena naujovė – šiandien mes galime atsukti vaisingumo laikrodį atgal moterims, kenčiančioms dėl ankstyvo kiaušidžių išsekimo ir atjauninti moters kiaušides.

Kiaušidžių atjauninimo procesas apima du etapus. Pirmasis yra moters trombocitais praturtintos plazmos parengimas. Kita kiaušidžių atjauninimo proceso dalis yra PRP injekcija į kiaušides. Ši procedūra yra minimaliai invazinė, kadangi trombocitais praturtinta plazma sušvirkščiama į kiaušides transvaginaliai (pro makštį), ultragarso kontrolėje, taip išvengiant sudėtingų chirurginių intervencijų. Ši unikali kiaušidžių atnaujinimo procedūra yra iš tiesų daug žadanti ateities medicinoje:

  • atjaunina menopauzę išgyvenančių moterų kiaušides, bei atkuria vaisingumą. Dalis moterų pastojo netrukus po PRP gydymo.
  • 75 procentams iš 60 gydytų moterų atsinaujino vaisingumas su galimybe pastoti natūraliam cikle arba taikant pagalbinio apvaisinimo būdus. Devynios iš šių moterų pastojo.
  • Daugiau nei 75 procentams tirtųjų moterų lytinių hormonų koncentracija grįžo į jaunos vaisingos moters normos ribas.

Dėl šios procedūros galima kreiptis į mūsų Vaisingumo centrą ( Gydytojos Gražinos Bogdanskienės Vaisingumo Centras). Šiuo metu PRP terapija nevaisingumo gydymui sėkmingai taikoma ne vienoje pasaulio šalyje, tarp kurių yra JAV bei Graikija. Apibendrinant galima pasakyti, kad mūsų darbo kokybės rodiklis – sveiki kūdikiai, kurių gimė jau daugiau kaip 4 tūkst. Apie 85 proc. besikreipiančių porų padėjome susilaukti vaikelio. Neabejotina, kad sėkmingo apvaisinimo sėkmė priklauso ir nuo darbuotojų kolektyvo sukuriamos aplinkos, nuoširdumo, rūpesting

Ar tiesa, kad didelę dalį nevaisingumo priežasčių šiais laikais sudaro prasta vyro spermos kokybė?

Nekokybiška sperma – dažna vyrų nevaisingumo priežastis. Svarbiausias tyrimas, pasakantis apie vyro vaisingumą ir spermos kokybę, – tai spermos tyrimas, arba spermograma. Ji parodo tikslų spermatozoidų skaičių, jų sugebėjimą judėti, formą ir gyvybiškumą. Kita vertus, šis tyrimas gali rodyti ir normalius spermos parametrus, o pora vis dėlto kentės dėl nevaisingumo. Tokių situacijų pasitaiko kas 6–7-tai (15 proc.) porai, kai nevaisingumo priežastys slypi vyro organizme. Tokiais atvejais informatyvus yra tyrimas, atskleidžiantis kitus didelę įtaką vyrų vaisingumui turinčius spermos parametrus. Tai – spermos ir hialurono rūgšties sujungimo analizė (SHBA). Šis tyrimas naudingas tuo, kad tiria DNR vientisumą (hialurono rūgšties jungiamąją gebą). Pastaruoju metu daugėja įrodymų, atskleidžiančių spermos branduolio DNR vientisumo vaidmenį vyriškų veiksnių sukeltam vaisingumo nepakankamumui arba nevaisingumui.

Taigi vyras irgi turi ruoštis pagalbinio apvaisinimo procedūrai?

 Iš tiesų ir vyrai turi ruoštis nėštumui. Jau minėjau, kad nevaisingumas – liga, kuria serga abu partneriai, tad ir gydymas bei įvairios procedūros skirtos abiem.

  • Vyras gali atlikti oksidacinio streso testą. Visiems gerai žinomas žalingas laisvųjų radikalų poveikis, todėl dažnai ir vyrai papildomai vartoja antioksidantų. Tačiau kenkti gali ne tik antioksidantų trūkumas, bet ir jų perteklius. Nustatyta, kad šios medžiagos lemia spermos ir atitinkamai vaisingumo funkcijas. Todėl ir buvo sukurtas specialus spermos testas, kuris parodo, ar nėra joje sutrikę oksidacijos procesai. Tai itin aktualu poroms, kai nevaisingumo priežastis nėra aiški, taip pat moterims, kurios nepastojo tiek natūraliai, tiek po pagalbinio apvaisinimo, nes embrionas neįsitvirtino gimdoje. Tokiais atvejais problema gali būti sperma, bet įprasti spermos tyrimai to gali nerodyti. Taigi tokiais atvejais gali padėti minėtas spermos oksidacijos redukcijos tyrimas. Oksidacinį stresą gali sukelti rūkymas, radiacija, alkoholis, kitos toksinės medžiagos, taip pat įvairios ligos (varikocelė, uždegiminės). Dėl oksidacinio streso gali būti pažeista spermatozoidų genetika, tai gali sutrikdyti spermatozoido prisijungimą prie kiaušialąstės, tiek bandant pastoti natūraliai, tiek atliekant inseminaciją (sušvirkščiant spermą į gimdą), tiek pagalbinio apvaisinimo metu. Atsižvelgiant į testo rezultatus, skiriamas gydymas. Tai gali būti rekomendacijos vartoti antioksidantų ar, priešingai – nutraukti jų vartojimą.
  • Vyrams patariama pavartoti tam tikrų medžiagų, kurios yra moksliškai patvirtintos ir padedančios gerinti spermos kokybę. Moksliškai patvirtinta, kad svarbiausios spermos kokybei, o kartu ir vaisingumui tokios medžiagos yra L-karnitinas, L-argininas, cinkas, vitaminas E, gliutationas, selenas, kofermentas Q10 (CoQ10) ir folio rūgštis. Būtent šios medžiagos ir įeina į specialiosios medicininės paskirties maisto produkto PROfertil® sudėtį. Tai vienintelis produktas rinkoje vyrų vaisingumui gerinti, su kuriuo atlikti net penki tyrimai. (Plačiau apie atliktus tyrimus čia) Taip pat svarbu žinoti, kad embriono ir vaisiaus kokybei didelę įtaką turi branduolio DNR pažeidimas. Tai lemia blogesnį embriono prisitvirtinimą prie gimdos sienelės, gali padidinti persileidimų riziką. Visa tai be galo svarbu siekiant pastoti – tiek natūraliai, tiek taikant pagalbinio apvaisinimo procedūras. Antruoju atveju itin svarbu, nes valstybė kompensuoja tik 2 gydymo ciklus. Minėtojo preparato PROfertil® DNR tyrimas įrodė, kad preparate esančios medžiagos tiesiogiai veikia spermos kokybę, morfologiją, DNR branduolio vientisumą ir mažina fragmentaciją.

Dėkojame už pokalbį.

 

Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas