Vidutinio amžiaus moterys gandrų nelaukia

„Man greit keturiasdešimt metų, iki šiol apsisaugoti nuo nėštumo vartojau hormoninius kontraceptikus, tačiau perskaitytas straipsnis privertė sunerimti. Skaičiau, kad sutirštėjus kraujui ir užsikimšus kraujagyslei mirė mano vienmetė. Jos artimieji įtaria, kad kraujo sutirštėjimą sukėlė naudoti kontraceptikai, jie kaltino medikus, kad šie neįspėjo apie galimą pavojų. Kartais ir man skauda širdies plote, turiu kitų sveikatos problemų ir, nors į gydytojus dėl to dar nesikreipiau, nenorėčiau sau pakenkti netinkamais medikamentais. Kokios priemonės nuo nepageidaujamo nėštumo labiausiai tinka vidutinio amžiaus moterims?“ – klausia Irena iš Rudaminos. Atsako Vaisingumo centro direktorė, gydytoja akušerė ginekologė Gražina Bogdanskienė.

Artėjant menopauzei, moterys vis dažniau susimąsto apie naudojamų kontraceptinių priemonių patikimumą ir saugumą. Ypač tai aktualu 35-erius metus perkopusioms moterims ir vyresnėms. Kiaušidžių senėjimas prasideda nuo 28-erių, o vyresnėms nei 36-erių metų moterims labai padidėja tikimybė susilaukti apsigimusio kūdikio. Dėl to, taip pat ir dėl savo pačių sveikatos būklės gimdyti artėjant klimaksui moterys dažniausiai nesiruošia. Išimtis – jei iki tol nepavyko susilaukti vaikų, jei moteris sukūrė naują šeimą ir kūdikis yra labai laukiamas. Tačiau šis atvejis, kaip supratau, ne toks. Labai efektyvi apsisaugojimo nuo nėštumo priemonė – kontraceptinės tabletės, tik rinktis reikia tokias, kuriose mažiausias moteriškų hormonų (estrogenų ir gestagenų) kiekis. Yra naujų modernių tablečių, kuriose minėtų hormonų kiekis iš tiesų labai mažas. Tiesa, visose šiuolaikinėse kontraceptinėse tabletėse hormonų daug mažiau nei tose, kurios buvo gaminamos prieš 20 metų. Kontraceptinių tablečių trūkumai šie: kartais pasitaiko, kad dėl organizmo polinkio savyje kaupti vandenį vartojančios hormoninę kontracepciją moterys gali priaugti svorio, kartais jas gali kamuoti nemiga, galvos skausmas. Tiesa, estrogenai didina kraujo krešėjimą, todėl moteris, prieš jai skiriant hormoninių kontraceptikų, turi būti gerai ištirta: medikai turi išsiaiškinti, ar moteris neserga širdies ir kraujagyslių ligomis, ištirti kraujo krešumo rodiklius, taip pat ar nebuvo pasitaikę tromboembolijos atvejų... Dar vienas kontraceptinių tablečių trūkumas – jos brangios.

Apie prezervatyvus, manau, neverta ir priminti – apie šią apsisaugojimo priemonę žino net 15-mečiai. Ir jei vidutinio amžiaus porai ji tinka, kodėl gi nenaudoti?

Tačiau bene labiausiai, artėjant menopauzei, moterims tinka gimdos spiralės. Jos gana pigios, neturi jokios įtakos moters hormonų apykaitai, tad nei priartina, nei nutolina menopauzę, apsaugo nuo nėštumo 98–99 proc. Dažniausiai rekomenduojame gimdos spiralę su variu, tačiau jei moteriai labiau norisi „turėti“ auksinę, tai yra su auksu, gali rinktis šią. Gimdos spiralių privalumai: jos lengvai įdedamos į gimdą, moteriai nesukeliant jokių nemalonių pojūčių, gimdoje jos gali būti iki 3 metų (ilgiau laikyti nepatartina). Gimdos spiralių trūkumas: visada egzistuoja nedidelė (kelių procentų) mažojo dubens organų infekcijos rizika dėl spiralės „ūsų“, kyšančių iš gimdos kaklelio. Artėjant menopauzei, moterims taip pat labai tinka hormoninės gimdos spiralės, kurios suteikia patikimą apsaugą nuo nėštumo net penkerius metus. Šių spiralių trūkumas – santykinai didelė kaina. Spirale naudojantis penkerius metus, ši apsisaugojimo priemonė, be abejo, pigesnė nei tiek pat laiko vartojamos hormoninės kontraceptinės tabletės. Tačiau jei dėl tam tikrų priežasčių spiralę tektų pašalinti netrukus po įdėjimo, prarastų šimtų litų, be abejo, gaila. Kiti hormoninių gimdos spiralių trūkumai: kartais gali būti aciklinių kraujavimų, „tepliojimas“ viduryje ciklo ar mėnesinės visai gali pranykti keliems mėnesiams ar pusmečiui. Tad priemonių nuo nepageidaujamo nėštumo tikrai daug, o jas rinktis moterys turėtų atsižvelgdamos į savo finansines galimybes, gyvenimo būdą bei pasitardamos su gydytojais.

 

Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas