Kiaušidžių atjauninimas - tai mitas tapęs realybe!

Kas yra kamieninės ląstelės ir kaip tai gali įtakoti moters vaisingumą?

Kamieninės ląstelės – tai „gyvybės pamatas“, ant kurio statomas visas žmogaus organizmas. Esant tinkamam biologiniam stimului jos gali pavirsti bet kuria žmogaus kūno ląstele, įskaitant kiaušialąstes. Harvardo mokslininkai tyrimais įrodė, kamieninių ląstelių buvimą kiaušidėse ir jų virtimą į brandžius oocitus (kiaušialąstes). Į kiaušides suleidus specialiai paruoštą trombocitais praturtintą plazmą, dėka čia esančių augimo faktorių kiaušidžių kamieninės ląstelės transformuojasi į kiaušialąstes.

Kas yra augimo faktoriai, kaip jie veikia ir ar jie yra saugūs?

Prisiminkite vaikystę, kuomet susižeidus kelį, po kurio laiko pažeista sritis apsitraukdavo tankia geltona mase. Tai trombocitų, baltųjų kraujo kūnelių, kraujo krešėjimo ir augimo faktorių mišinys, stabdantis kraujavimą, apsaugantis nuo infekcijos, bei sukeliantis pažeistos srities visų sudedamųjų dalių (odos, jungiamojo audinio, kraujagyslių bei nervinio audinio) regeneraciją. Paprastai tariant žmogaus organizmas turi unikalų bei natūralų pažaidos atitaisymo mechanizmą.

Autologinė (paties paciento) trombocitais praturtinta plazma yra sėkmingai naudojama medicinoje jau daugelį metų. PRP injekcijomis yra gydomi minkštųjų ir jungiamojo audinio pažeidimai, spartinamas gijimas po kaulų transplantacijų, persodinant odą po nudegimo. Sporto medicinoje šis gydymo būdas plačiai taikomas spartinant profesionalių sportininkų patirtų traumų gijimą bei pooperacinį sveikimą.

Neginčijamas PRP terapijos privalumas yra jos saugumas. Kadangi trombocitais praturtinta plazma pagaminta iš paties žmogaus kraujo, yra išvengiama per kraują pernešamų virusų, tokių kaip hepatitas ar ŽIV, transmisijos, kuri galima naudojant produktus pagamintus iš kitų žmonių kraujo. Taip pat labai maža alerginių reakcijų tikimybė, kadangi, kaip jau minėta, naudojami tik paties paciento kraujo komponentai bei išvengiama dirbtinių cheminių priedų.

Kaip atliekama kiaušidžių atjauninimo procedūra?

Kiaušidžių atjauninimo procesas apima du etapus. Pirmasis yra moters trombocitais praturtintos plazmos parengimas. Procedūra pradedama duriant į veną ir taip pripildant kelis mėgintuvėlius kraujo. Vėliau filtruojant per sudėtingą šveicarišką sistemą, baltieji kraujo kūneliai ir trombocitai yra atskiriami nuo raudonųjų kraujo kūnelių ir serumo. Ši procedūra vadinama "centrifugavimu". Trombocitais praturtintos plazmos paruošimas trunka mažiau nei vieną valandą.

Kita kiaušidžių atjauninimo proceso dalis yra PRP injekcija į kiaušides. Ši procedūra yra minimaliai invazinė, kadangi trombocitais praturtinta plazma sušvirkščiama į kiaušides transvaginaliai (pro makštį), ultragarso kontrolėje, taip išvengiant sudėtingų chirurginių intervencijų. Procedūra daroma lengvos sedacijos (bendrinės nejautros) metu, kurią atlieka patyręs gydytojas anesteziologas. Jei dėl tam tikrų objektyvių priežasčių pacientei negalima taikyti nejautros išlieka galimybė procedūrą atlikti be jos.

Kokia yra galima procedūros nauda ir kokie pavojai?

Ši procedūra atveria iki šiol neregėtą galimybę pastoti natūraliai, tik pačios moters kiaušialąsčių dėka. Kiaušidžių atjauninimas PRP įgalina atlikti pagalbinio apvaisinimo procedūrą naudojant pačios moters kiaušialąstes. Tuo tarpu komplikacijų tikimybė yra minimali.

Galimas šalutinis poveikis:

  • skausmas po procedūros,kuris paskyrus skausmą malšinančių medikamentų įprastai nurimsta per 1-2 valandas;
  • karščiavimas;
  • vidinis kraujavimas.

 

Kurioms moterims yra tinkamos ši procedūros?

Bet kuri fiziškai sveika moteris patenkanti į vieną ar kelias išesamų keturių kategorijų:

  • Jaunesnės nei 50 metų moterys menopauzės ar perimenopauzės laikotarpiu.
  • Vyresnės nei 35 metų amžiaus moterys, kenčiančios dėl nevaisingumo bei turinčios mažą kiaušidžių funkcinį rezervą ir žemą antimiulerinio hormono kiekį.
  • Moterys, jaunesnės nei 35 metų amžiaus, kurių kiaušidžių funkcinis rezervas yra mažas bei nepakankamas antimiulerinio hormono kiekis.
  • Moterys, kurioms diagnozuotas priešlaikinis kiaušidžių funkcijos išsekimas.
  • Prieš pagalbinio apvaisinimo procedūrą moterims, turinčioms sumažėjusį kiaušidžių rezervą.

 

Kada atliekama kiaušidžių atjauninimo procedūra?

Moterims, kurioms nėra mėnesinių, procedūrą galima atlikti bet kuriuo metu. Moterims, kurioms mėnesinės išlieka tiek reguliarios, tiek ir nereguliarios, geriausia procedūrą atlikti mėnesinių metu arba menstruacinio ciklo pradžioje, iki prasidedant folikulo brendimui. Procedūra gali būti atliekama jau pirminio ištyrimo metu.

Norint įvertinti, ar po procedūros kiaušidėse bręsta nauji folikulai su kiaušialąstėmis, tiek moterims, kurioms mėnesinės yra, tiek jų neturinčioms, kartą per mėnesį šešių mėnesių laikotarpiu tiriami: AMH (antimiulerinis hormonas), FSH (folikulus stimuliuojantis hormonas), LH (liuteinizuojantis hormonas) bei Estradiolio koncentracija. Jei AMH kiekis kraujyje pakyla, o FSH, LH ir Estradiolio koncentracijos sumažėja, tai yrapožymis, rodantis, kad kiaušidžių atjauninimas įvyko sėkmingai.

Tačiau būtina paminėti, jog net sėkmingai pavykus atjauninti kiaušides, nėštumo galima ir nesulaukti. Taip gali nutikti dėl kitų veiksnių, kurie galėtų trukdyti natūraliam pastojimui. Kaip žinia kiekviena situacija yra individuali, todėl ir gydymo metodika parenkama individualiai, atsižvelgiant į visus dominuojančius veiksnius. Galimas ir kombinuotas kelių gydymo metodikų taikymas, įskaitant ir operacinį gydymą, stimuliaciją medikamentais, bei pagalbinio apvaisinimo būdus.

Koks tikėtinas PRP veikimo intervalas bei ar galima procedūrą kartoti?

Remiantis esamomis mokslinėmis studijomis, tikėtinas procedūros poveikis fiksuojamas iki pusės metų. Tam tikrais retais atvejais vienos injekcijos gali nepakakti, todėl esant reikalui ir atsižvelgiant į individualią situaciją procedūrą galima kartoti.

Ką sako mokslas?

Ikiklinikiniai tyrimai pradėti 2016 m. Gegužės mėn. Graikijoje. Jų metu gauti daug žadantys rezultatai: PRP atjaunina menopauzę išgyvenančių moterų kiaušides, bei atkuria vaisingumą.

Dalis moterų pastojo netrukus po PRP gydymo. 75 procentams iš 60 gydytų moterų atsinaujino vaisingumas su galimybe pastoti natūraliam cikle arba taikant pagalbinio apvaisinimo būdus. Devynios iš šių moterų pastojo.

Daugiau nei 75 procentams tirtųjų moterų lytinių hormonų koncentracija grįžo į jaunos vaisingos moters normos ribas.

Šiuo metu PRP terapija nevaisingumo gydymui sėkmingai taikoma ne vienoje pasaulio šalyje, tarp kurių yra JAV bei Graikija.

PRP gali būti kompleksinis problemos sprendimo būdas.

PRP taip pat turi teigiamą poveikį moterims, siekiančioms pastoti, tačiau turinčioms problemų dėl embrionų apsunkinto įsitvirtinimo gimdos ertmėje (dėl cistų, randų po praeityje buvusių intervencijų ar nepakankamos gimdos gleivinės).Trombocitais praturtinta plazma atveria naujas galimybes moterims, kurioms praeityje buvo nesėkmingai taikytos pagalbinio apvaisinimo procedūros.

Taigi šiandien inovatyvus kiaušidžių atjauninimas trombocitais pripildyta plazma praplečia nevaisingumo gydymo galimybes, suteikdamas vilčių susilaukti vaikelio moterims, kenčiančioms nuo priešlaikinio kiaušidžių išsekimo ar amžiaus įtakoto vaisingumo sumažėjimo. Gydymui naudojant paciento kraujo ląsteles, išvengiama galimybės užsikrėsti ligomis, perduodamomis per kraujo komponentus. Kadangi PRP paruošimui naudojama išimtinai paciento kraujo plazma ir nenaudojami sintetiniai priedai, todėl išvengiama alerginių reakcijų bei per kraują platinamų ligų.

Džiaugiamės sėkmingai perėmę užsienio kolegų patirtį taikant šią pažangią ir daug žadančią nevaisingumo gydymo metodiką. Didžiuojamės galėdami pirmieji Lietuvoje pasiūlyti šią procedūrą savo pacientėms.

Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas