Kai pritrūksta svarbiojo estrogeno

Kai hormonai pradeda trauktis

Hormonai – labai svarbūs, nes organizme perneša informaciją iš vienų ląstelių grupių į kitas. Kai šių vadinamųjų ryšininkų gamyba organizme sutrinka, gali imti varginti ne tik nemalonūs pojūčiai, bet ir sutrikti kai kurių organų veikla, organizmui svarbių medžiagų gamyba ir įsiurbimas, užklupti ligos.

Mums rašo:

„Sveiki, nuolat skaitau jūsų žurnalą ir vis laukiu patarimų savo rūpesčiui spręsti. Man prieš trejetą metų pašalinta gimda, kiaušidės ir gimdos kaklelis. Netrukus sukaks 60 metų. Ne visos žino, kaip elgtis prasidėjus menopauzei. Bet ką daryti tokioms moterims kaip aš? Juk kartais panašių operacijų patiria ir jaunesnės. Kaip mums palengvinti karščio bangas ir kiek dar ilgai gali tai trukti? Dvejus metus gėriau hormonus, o paskui gydytoja pasakė, kad nebūtina, o ir nesveika daug jų vartoti. Aš ir pati nelabai norėčiau. Ką patartų jūsų specialistai”.

Pagarbiai Angelė

Konsultuoja:
Specialistas Gražina Bogdanskienė, gydytoja ginekologė, Vaisingumo centro vadovė

Iš laiško nėra aišku, dėl kokių priežasčių šiai moteriai pašalinta gimda su kiaušidėmis ir gimdos kakleliu. Gydymas skiriasi priklausomai nuo to, ar procesas buvo piktybinis, ar ne. Jei moters organai paalinti dėl gerybinio auglio ar gimdos nusileidimo, galimas vienas sprendimas, o jei dėl piktybinio proceso – kitas.

Jei nebuvo piktybinio proceso, hormonų naudojimas rizikos susirgti lytinių organų vėžiu tikrai nepadidins. Pagaliau tų organų jau nėra ir vėžiui nėra kur pasireikšti. Šiuo atveju rekomenduočiau naudoti pakaitinę hormonų terapiją, žinoma, nepamirštant kas dvejus metus profilaktiškai pasitikrinti krūtis. O šiuo atveju, kai moters amžius ties 60 metų riba, krūtis tikrintis geriausia kasmet. Mat yra rizika, kad hormoninė terapija gali paskatinti atsirasti krūties vėžį. Tiesa, tokia
tikimybė palyginti menka.

Neretai menopauzės metu moteris vargina dažno širdies plakimo priepuoliai (tachikardija). Neretai moterys labai išsigаsta ir apsilanko ne pas vieną gydytoją, kol įsitikina, kad šie reiškiniai nepavojingi ir priskirtini ne sunkiai ligai, o prasidėjusiam hormonų persitvarkymui.
Jei gydytojai nenustato širdies ir kraujagyslių pakitimų, “moteriškų tachikardijų”, kad ir kokios nemalonios jos būtų, bijoti nereikia. Mat tai – ne širdies liga ir kaip užėjo, taip ir praeis.

Beje, didžiausia problema ne ta, kad, kaip rašo skaitytoja, pasireiškia karščio bangos. Ir net ne galimas padidėjęs irzlumas, nervingumas, nuotaikų kaita. Didžiausia problema – galima osteoporozė. Lietuvoje nevedama statistika, kiek menopauzės amžiaus moterų, nenaudojusi
ų pakaitinės hormonų terapijos, susilaužė peties kaulą, šlaunikaulį ar stuburą, tačiau iš patirties Žinau, kad tokie atvejai – dažni.

Dėmesio: stuburo lūžiai – sunkiausia iš osteoporozės komplikacijų. Hormoninė pakaitinė terapija ne tik padeda išvengti nemalonių karščio bangų, prakaitavimo ar nervingumo, bet ir saugo kaulus
nuo išretėjimo.


 

Kam verkti mažėjant estrogenams?

Hormono estrogeno trūkumas sukelia greitą plaukų augimą nepageidautinose vietose: ant rankų, kojų, veido, greitą odos vytimą, širdies ligas, makšties sausumą, ima vystytis mastopatijos (gerybinės krūtų ligos), fibroadenomos.

Todėl nepatariama menopauzės metu arba po minėtų operacijų specialiai, neva dėl sveikatos ar grožio labai sulieknėti. Juk kūno riebaluose saugomos estrogeno atsargos, o ir oda (kuriai dėl estrogeno trūkumo gresia išsausėjimas, raukšlėtumas, kolageno sumažėjimas) šiek tiek apvalesnių formų Žmonės atrodo gražiau. Suprantama, tai jokiu būdu nereiškia, kad vidutinio amžiaus žmonės turi būti nutukę!

Tad užuot kentėjus nemalonius simptomus, karčio bangas, verksmingumą, nuotaikų kaitą ir rizikavus patirti osteoporozę ar net pavojingiausią jos komplikaciją – stuburo lūžį, verčiau naudoti pakaitinę hormonų terapiją.

Kas pakeičia hormonus

Ar visoms tinka pakaitinė hormonų terapija? Jei jūsų žurnalui laišką atsiuntusiai skaitytojai operacija buvo atlikta dėl piktybinio proceso, o ypač, jei tas procesas kilo kiaušidėse, tai pakaitinė hormonų terapija netiks. (Kita vertus, iš to, kad moteriai gydantis gydytojas tokią terapiją vis dėlto buvo skyręs, spėju, kad procesas nebuvo piktybinis). Toms moterims, kurioms pašalinti organai dėl piktybinių darinių, pakaitinės hormonų terapijos reikia vengti. Taip pat ir toms, kurios serga priešvėžinėmis krūtų ligomis ar panašiai.

Negi jos visos turi kentėti, paklausite. Yra vaistų, sudėtimi labai panašių į hormonus, pagamintų hormonų cheminės formulės pagrindu. Minėti vaistai veikia panašiai kaip moteriški hormonai, nedidindami vėžio pavojaus. Tokius medikamentus rekomenduoju ir savo kolegėms bei pažįstamiems. Pacientė gali pasiklausti savo gydytojo apie galimybę naudoti tokius vaistus.

Jei minėtos terapijos žmogus negali sau leisti dėl finansinių priežasčių (brangoka), galima naudoti pigesnius – augalinės kilmės hormonų pakaitalus. Šie panašų į estrogenų poveikį turintys preparatai, pavyzdžiui, sojos, tinka moterims, kurios bijo gerti estrogenus. Natūralūs preparatai pagelbsti atsikratyti daugelio su menopauze susijusių nemalonumų. Makšties sausumo galima išvengti naudojant lubrikantus.

Beje, nemalonūs simptomai su amžiumi mažėja savaime, mat organizmas pripranta prie pakitusio hormonų lygio.

Kam „liga“- kam džiaugsmas

Ne visas moteris vargina pirmiau aprašyti nemalonūs simptomai. Kai kurios gyvena įprastą gyvenimą ir nepajunta, kaip pamažu ir nepastebimai, nekeldama jokių rūpesčių atkeliauja menopauzė. Menopauzės bijoti nereikia – tai natūrali organizmo būsena ir tikrai pakanka priemonių (medicinininių, kosmetinių), kad moteris šiuo amžiaus tarpsniu išliktų ir graži, ir laiminga, ir sveika. Beje, net menopauzės amžiaus moterys gali gimdyti. Pasaulinė spauda praneša apie vis vyresnes gimdyves, kurios vaikučių susilaukia būdamos ypač garbingo amžiaus. Tiesa, moterys, kurios išsekus jų kiaušinėlių rezervui nori susilaukti palikuonių, kiaušialąstę turi “pasiskolinti”, tai yra panaudojama svetima, pavyzdžiui, artimos giminaitės kiaušialąstė. Galimybė pastoti ir po menopauzės aktuali moterims, kurias šis tarpsnis užklumpa labai anksti, nesulaukus nė keturiasdešimties. O tos, kurios jau nebeplanuoja šeimos padidėjimo, džiaugiasi sumažėjusia galimybe pastoti, nes gali be baimės mėgautis meilės malonumais.

Kas padės susigrąžinti kalcį?

Dažna moteris mano: gersiu kalcio preparatus, vartosiu daug pieno produktų, todėl osteoporozė neužklups. Deja, jos gali labai klysti. Organizmas – labai sudėtinga sistema, ir kartais vien “kuro papildymo” nepakanka. Reikia, kad tas kuras padėtų tinkamai suktis visam mechanizmui, o ne degtų “varikliui sukantis tuščiomis apsukomis”. Kalcio paėmimą organizme gerina moteriškasis hormonas estrogenas. Kauluose yra apie 99 proc. organizmo kalcio atsargų. Gyvenimo eigoje
kaulai nuolat atsinaujina, o kaulų atsinaujinimą, augimą, brendimą skatina estrogenai. Estrogeno moters organizme gali sumažėti dėl kelių priežasčių, iš kurių svarbiausia – menopauzė. O taip pat ir skaitytojos aprašytas atvejis, kai pašalinama gimda ir jos priedai. Tad kartais būna: gerk negėręs pienа, valgyk sūrius ir kitus, turinčius daug kalcio produktus, tačiau trūkstant estrogeno organizmas jų neįsiurbs. Gali būti, kad moters (o ir kitų menopauzę patiriančių skaitytojų) kaulų būklė puikios struktūros ir problemos dėl jų išretėjimo kol kas tikrai negresia. Tačiau spėlioti neverta. Geriausia kaulų būklę reguliariai tirtis. Patikimiausi osteoporozės rizikos įvertinimui – tai stuburo tyrimai radiologiniais metodais.

 "Moters savaitgalis"

Uždaryti

Ačiū.

Netrukus su Jumis susisieksime.

Registruokitės konsultacijai

Darbo laikas